Materiaalipankki

Jalopuut ovat luonnollinen ja ajaton vaihtoehto puusepänteollisuuden tarpeisiin. Valikoimaamme kuuluu monia eri puulajeja eri puolilta maailmaa.

Abachi

Abachi on väriltään kellertävän valkoista, pinta- ja sydänpuu ovat samanvärisiä. Puuaine on pehmeää, kevyttä, taipuisaa sekä helposti työstettävää, kulutuksen- ja säänkestävyys on heikko. Apachin tiheys on n. 550–650 kg/m3. Abachia käytetään paljon saunoissa ja lauteissa, sekä kehyksissä ja listoissa.

Akasia

Akasia on tiheäsyistä ja hyvin painavaa kovapuuta, jota käytetään puusepän- ja huonekaluteollisuudessa. Akasian tiheys on n. 750 – 800kg/m3. Pintapuu on vaaleaa ja sydänpuun tummempi väri vaihtelee vihertävästä punaruskeaan.

Balsa

Balsa on erittäin kevyttä ja helposti työstettävää puuainesta. Balsan tiheys vaihtelee yleensä 120–360 kg/m3 välillä. Pinta- ja sydänpuu erottuvat heikosti toisistaan. Pintapuu on melkein valkoista ja sydänpuu on valkeaa, paikoitellen punertavan ruskeaa. Balsaa käytetään lennokkien, uistimien valmistukseen sekä pakkausmateriaalina keveytensä ja lämmöneristävyytensä vuoksi.

Iroko

Irokon sydän- ja pintapuu erottuvat selvästi toisistaan, eikä pintapuuta yleensä käytetä. Sydänpuu on tuoreena vaalean harmaata tai kellertävää, mutta tummuu valon ja ilman vaikutuksesta vaalean ruskeaksi. Puuaines on rastaista ja kohtuullisen tiivistä ja lujaa. Tiheys on 700kg/m3. Irokoa käytetään ikkunoissa, ovissa ja kalustepuuna.

Kirsikka

Kirsikan puuaine on suorasyistä ja väritykseltään kauniin vivahteikas. Kirsikan pintapuu on kellertävää tai punaista, sydänpuun vaaleanruskeasta punertavaan. Sydän- ja pintapuu erottuvat heikosti. Puuaines on suorakuituista, kovaa, kestävää ja joustavaa. Kirsikan tiheys on n. 610 kg/m3. Kirsikka on erittäin arvostettu huonekalujen, koriste-esineiden, soittimien ja sisustuspuusepäntöiden materiaali.

Koivu

Kauniin ja vaihtelevan puuaineensa ansiosta koivua käytetään paljon huonekalu- ja puukoristeteollisuudessa. Koivu on vaaleaa ja syyt aaltomaisia. Koivun puuaine on tiivistä ja sen tiheys on verrattain suuri, n. 600kg/m3. Koivu on tiheää ja helposti työstettävää. Koivu on kuivattava hitaasti, jotta se ei halkeile tai väänny.

Mahonki

Mahongin sydänpuun väri vaihtelee lajin ja kasvupaikan mukaan. Sydänpuu tummuu ajan myötä syvän ruskean punaiseksi tai punaruskeaksi. Mahonki on kohtuullisen kovaa ja sitkeää ja lujaa. Tiheys vaihtelee 490-640kg/m3. Mahonki kestää myös melko hyvin kosteutta ja on helposti työstettävää. Mahonkia käytetään taide- ja koriste-esineisiin, sisustukseen sekä myös laivanrakennusteollisuudessa.

Oregon pine

Oregon Pinen pinta- ja sydänpuu erottuvat selkeästi toisistaan. Pintapuu on valkeaa tai kellertävän vaaleaa ja sydänpuu on väriltään kellertävä, punertavan keltainen tai syvänpunainen. Oregon mänty on erittäin lujaa, kovaa, taipuisaa ja helposti työstettävää. Oregon mäntyä käytetään monipuolisesti rakennusten ulko- ja sisärakenteisiin, seiniin ja välikattoihin sekä veneteollisuudessa.

Punatammi

Pinta- ja sydänpuu eivät erotu selkeästi. Pintapuu on hieman vaaleampaa kuin sydänpuu, joka on ruskeahkoa ja punertavan kiiltoista. Punatammi on kovaa, kohtalaisen lujaa ja hyvin huokoista. Punatammen tiheys on n. 750kg/m3. Mekaanisilta ominaisuuksiltaan punatammi on hieman valkotammea heikompaa, mutta sitkeämpää ja kimmoisampaa kuin eurooppalainen tammi. Punatammen työstäminen on helppoa. Punatammea käytetään huonekaluissa, paneeleissa ja muissa sisustustuotteissa.

Pyökki

Pyökkiä kasvaa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan lauhkeilla alueilla. Pyökkiä käytetään sen kovuuden ja kulutuksenkestävyyden takia paljon esimerkiksi huonekaluteollisuudessa ja parketeissa. Pyökin tiheys on n. 750 kg/m3. Puuaineksen väri vaihtelee vaaleasta puna-ruskeaan ja siinä on vaaleanpunaisia ja oransseja sävyjä, jotka muuttuvat ajan myötä kullanvärisiksi.

Pähkinä

Eurooppalaisen pähkinäpuun puuaines on vaalean- tai harmaanruskeaa, huokoset ovat tasaiset ja hienot. Amerikkalainen pähkinäpuu on punaisempaa, sinipunaisin vivahtein. Pähkinäpuun puuaines on kovaa, painavaa, kulutuksenkestävää sekä taipuisaa. Pähkinän tiheys on 600-800kg/m3. Pähkinäpuuta käytetään paljon viiluissa, koriste-esineissä, sisustustöissä ja huonekaluissa.

Saarni

Saarni on väriltään vaalean kellertävää ja sydän ja pintapuu ovat vaikeasti erottuvia. Vasta vanhoilla puilla sydänpuu muuttuu harmaammaksi tai vaaleanruskeaksi. Puuaine on eri sävyjen kuvioittamaa ja raidallista, joten se on hyvin koristeellista. Saarnen puuaines on erittäin lujaa, sitkeää ja kulutuksenkestävää, tiheys on n. 690kg/m3. Saarnea on vaikea halkaista, mutta muuten sitä on helppo työstää. Saarnea käytetään paljon esimerkiksi viiluissa, huonekaluissa, parketeissa ja koriste-esineissä.

Tammi

Tammi on ominaisuuksiltaan painavaa, kovaa ja kestävää, jonka vuoksi sitä käytetäänkin paljon huonekaluissa ja lattioissa sekä muissa sisustuskohteissa. Tammen tiheys on n. 750 kg/m3. Aiemmin tammea on käytetty suuren parkkihappopitoisuutensa vuoksi puulaivojen rakentamiseen. Tammen pintapuu on ohutta ja kellertävää, kun taas sydänpuu on vaalean – tai tummanruskeaa. Tammen ruskea väri tummenee puun iän myötä, tammi voi kasvaa yli 1000 vuotiaaksi.

Tiikki

Tiikin sydän- ja pintapuu erottuvat hyvin toisistaan. Pintapuu on väriltään kellertävän harmaata, sydänpuu on väriltään kullanruskeaa. Väri tasaantuu ja tummuu ilman ja valon vaikutuksesta vaalean tai tummanruskeaksi. Tiikki on hyvin lujaa ja kovaa puuta, mutta hyvin työstettävää. Tiikin tiheys vaihtelee 640-820kg/m3 välillä. Tiikki on hyvin kosteuden ja säänkestävää, koska kuivattu puu ei juurikaan ime kosteutta. Puun sisältämät vahat ja öljyt ehkäisevät rautaosien korroosiota, jonka vuoksi tiikkiä käytetään paljon laivojen puukansissa sekä muussa ulkokäytössä.

Tuija

Tuijan pintapuu on melkein valkoista, sydänpuu on punertavaa tai vaalean ruskeaa. Puuaines on kevyttä, keskikovaa ja hyvin kestävää ulko- ja maarakenteissa suuren laho. Tuijan tiheys on 369-450kg/m3.Tuijaa käytetään aitapaaluihin, ikkunoihin ja oviin, terasseihin ja saunoihin.

Valkotammi

Valkotammen pinta- ja sydänpuu erottuvat hyvin toisistaan. Pintapuu on valkeahkoa ja sydänpuu vaihtelee vaaleankellertävästä keskiruskeaan. Valkotammen mekaaniset ominaisuudet ovat hyvät ja työstäminen helpompaa eurooppalaiseen tammeen verrattuna. Valkotammen tiheys on n. 750kg/m3. Valkotammea käytetään lattioihin, huonekaluihin, sisustukseen ja laivanrakennukseen.

Visakoivu

Visakoivu on yleensä rauduskoivun mutaatiosta johtuva muunnos. Visakoivun puun syistä osa on kiertynyt ja nämä syyt muodostavat ruskeita juovia, jotka tekevät visakoivusta kauniin näköistä ja koristeellista. Puuaines on tiheäsyistä ja erittäin painavaa sekä hankalatyöstöistä. Visakoivun tiheys on n. 670kg/m3. Visakoivua käytetään korkealaatuisissa sisustuksissa, koriste- ja taide-esineissä ja huonekaluissa.